MINULLE PIANONVIRITYS ON ERÄÄNLAINEN INTOHIMO!

Hyvin soiva piano on ilo ympäristölleen. Samaa ei voi useinkaan sanoa epävireisistä soittimista. Niinpä olisi suotavaa virityttää soitin säännöllisesti - mieluiten kerran vuodessa. Säännöllisyys on suureksi avuksi soittimen kunnossa pidon kannalta ja takaa myös mahdollisimman kestävät viritykset.


Viritystason korjaus

Pitkään virittämättä olleet soittimet, niin pianot kuin flyygelitkin, vaativat ylimääräisiä läpikäyntejä, jotta ne saisi vireeseen -niin kutsuttuja viritystason korjauksia- ja silloinkin virityksen pysyvyys on huomattavasti lyhytaikaisempi kuin jo lähtökohtaisesti suhteellisen hyvävireisessä soittimessa.

Soittimien kokonaisvaltainen viritystason ja jännitteiden lasku johtuu ilmankosteuden vaihtelusta kesän ja talven välillä. Ajan mittaan soittimen kokonaisvire putoaa, ja sen korottaminen vaatii hiukan tai hiukan enemmän aikaa ja vaivaa. Siksi olisikin suotavaa, että soitin viritettäisiin vähintään kerran kahdessa vuodessa hyvän ja pysyvän virityksen takaamiseksi.


Hienoviritys

Soittimen ollessa kokonaisvaltaisesti suhteellisen lähellä oikeaa viritystasoa, sille voidaan tehdä varsinainen viritys. Aikaa virityksen tekemiseen kuluu noin puolestatoista tunnista kahteen ja puoleen tuntiin. Työn kesto riippuu soittimen kunnosta ja mahdollisuuksista. Jos soitin on rakenteellisesti kunnossa, siihen voi kyllä aina virityksen tehdä.


Säätö, huolto ja korjaus

Piano on hämmästyttävä soitin. Liikkuvia osia on valtavasti. Hankausta, kitkaa, voimansiirtoa, törmäyksiä, iskuja ja luonnollista kulumaa. Ei siis mikään ihme, että soittimet tahtovat ajan mittaan ruveta hiukan takkuamaan tavalla tai toisella. Koskettimia saattaa jäädä mystisesti pohjaan, vasarasta voi katketa varsi. Hyvin pitkään käyttämättömänä olevaan pianoon voi jopa hiiri tehdä pesänsä.

Niinpä olisi hyvä soittamisen ja virittämisen lisäksi huolehtia pianon mekaniikasta. Koneistoruuvien kiristyksellä ja koneistosäätöjen tarkistuksella voi parantaa pianon soitettavuutta huomattavasti tai jopa ratkaisevasti. Vasarat, jotka väsymättä takovat kovia teräskieliä, urittuvat ajan myötä, ja niiden hiominen parantaa pianon ääntä. Paremman virityksen pianoon voi tehdä kielenpainehuollon jälkeen. Intonoinnilla, eli äänen muokkauksella, voi hyvin konkreettisesti tasoittaa pianon sointia ääni ääneltä, joko koventaen tai pehmentäen äänen sävyä.

Näitä erilaisia toimenpiteitä voi myös tilata minulta. Vaikka virittäminen on varsinainen erikoisalani, voin tarpeen tullen tehdä myös huolto- ja korjaustöitä.


KENENKÄÄN EI PITÄISI OSTAA TIETÄMÄTTÄÄN PIANOA, JONKA VIRITYSTUKKI ON HALKI

Oletko ostamassa soitinta? Tiedätkö, minkälaisessa kunnossa se on? Pelkästään epävireiseltä kuulostava soitin voi sisältää karuja yllätyksiä, esimerkiksi haljenneen viritystukin tai äänipohjan muodossa. Jos ei ole perehtynyt soittimien sielunelämään, on liiankin helppoa ostaa sika säkissä.

Minuun voit ottaa vapaasti yhteyttä, jos kaipaat neuvoja soittimen ostoon liittyen. Autan mielelläni. Mikäli haluat, voin myös tulla paikan päälle tekemään soittimelle perinpohjaisen kuntotarkastuksen, josta veloitan hinnaston mukaisen maksun. Kuntotarkastuksessa tutkin soittimen, kartoitan virityksen, huollon ja säädön tarpeellisuuden, ja laadin suunnitelman järkevistä toimenpiteistä. Teen kuntotarkastuksia kuitenkin vain pystypianoihin, en flyygeleihin, koska en ole perehtynyt riittävän läheisesti viimeksimainittujen koneistomekaniikkaan.

Toki voit tilata kuntotarkastuksen tai kysyä neuvoja myös tilanteessa, jossa olet itse myymässä soitinta, ja haluat antaa täsmätietoa sen kunnosta ja ominaisuuksista.